Gyakran ismételt kérdések

COVID-19 vírusjárvány ideje alatt is fogadtok be hajakat?
Természetesen fogadunk be hajakat, de igyekszünk a lehető legtöbb óvintézkedést betartani hajak kezelésével, átvételével, tárolásával kapcsolatban, kezdve a karanténoztatásukkal, fertőtlenítésükkel, feldolgozásuk közbeni intézkedésekkel, mint kesztyű-maszk használata, miegymás. Emiatt a feldolgozási, kiértesítési, nyilvántartási folyamataink jelentősen lelassultak. Nem napokban, hanem hetekben, lassan már hónapokban mérhető a lassulás.
Minden érintkezésnél próbáljuk betartani a hajak karanténoztatását, fertőtlenítését, hogy megóvjuk a magunk és környezetünk egészségét. Talán túlzóak is az intézkedéseink, látható, hogy nagyban lassítják a folyamatainkat, de pont a hajak, mint szerves anyagok az egyik legnagyobb veszélyforrásnak számítanak, és sajnos mindannyiunknál fokozott óvatosság ajánlott családi és egészségi okokból, nem beszélve az adományozottjainkról, akik amúgy is jobban ki vannak téve a legyengült immunrendszerük miatt minden vírusnak vagy baktériumnak. Őket is óvnunk kell a veszélytől.

Festett hajat is lehet adományozni?
Igen befogadjuk a hajat. Festett haj esetén a Nyilatkozaton jelöld, hogy festett/melírozott a hajad, mert akkor nem lesz belőle paróka.

Hennázott, színezett hajat is lehet adományozni?
Igen, befogadjuk a hajat, de jelölni kell, hogy hennázott és parókába nem fog belekerülni. Ha hennázott hajat szeretnének majd a parókához összeszínezni/festetni, akkor az részben vagy egyáltalán nem fog sikerülni, nem lesz olyan eredménye, ami szép lenne.

Adományozáshoz nyilatkozat letölthető innen: Nyilatkozat

Lehet 30 cm alatt is hajat adományozni?
Parókának biztosan nem lehet 30 cm alatt adományozni, és még az értéke is csekély lesz. Ebben az esetben még növeszteni kellene kicsit a hajad. 🙂

Honnan kell mérni a hajat, mielőtt levágatnám, hogy biztos meglegyen a hossza?
Vagy a hajvégektől kell lemérni a hosszát, vagy a kívánt frizura vágási pontjától. Érdemes 5 cm-t mindenképpen még hozzámérni, hogy az esetlegesen töredezett végek ne befolyásolják a hosszát, és vágáskor se vesszen kárba a copf. Így biztosan adományozáshoz megfelelő hajhosszt lehet mérni. 40 cm-től adható parókának, de már 30 cm-től befogadjuk a hajat. Utóbbi esetben értékesítjük és vagy a nyilatkozatban kért szervezetnek juttatjuk el tárgyi adomány formájában, vagy a paróka készítő munkadíjára fordítjuk, – nyilatkozatodtól függően.

Adományozáshoz nyilatkozat letölthető innen: Nyilatkozat

Kinél tudom levágatni a hajam?
Vannak saját fodrászaink, akiket erre a linkre kattintva érhetsz el. De bármelyik fodrász le fogja tudni vágni a hajad, ha mondod neki, hogy adományozás céljából vágatod le.

Levágathatom a fodrászomnál is a hajam?
Ha tájékoztatod a fodrászodat, hogy adományozás céljából vágatod le a hajad, akkor igen.

Hogyan vágja le a fodrászom a hajam, hogy szakszerű legyen parókához?
Mindenképpen a vágni kívánt frizura vonala alatt kell 2 centiméterrel gumizni a hajat. Erre a célra lehet befőttes gumit, szilikonos mini hajgumit, vagy akár lovak sörényére való minigumit használni. A lényeg, hogy szorosan tartsa a copfot. A gumizott tincs ne legyen egy centiméternél vastagabb, így inkább sok vékonyabb tincs legyen gumizva, mint egy nagy copf. Így könnyebb tárolni, felhasználni, kezelni. Érdemes több gumival összekötni a tincseket, hogy a copf biztosan ne sérüljön és ne csússzon szét, míg eljut hozzánk.
Amennyiben a fodrászod csak egyben hajlandó levágni a copfod (pl. fonott copf vágása), akkor érdemes legalább 3 befőttes gumit használni. Ennél a technikánál a gumi feletti részből biztosan lesz néhány centiméter veszteség a copf felhasználásakor!

Saját fodrászod által levágatott copfjaid küldésekor ne felejtsd el mellékelni a nyilatkozatodat, amit letölthetsz innen: Nyilatkozat

Csak parókának tudom adni a hajam? Másra nem jó?
A nyilatkozaton szerepeltetett lehetőségek közül választhatsz, vagyis adhatod parókának, de felajánlhatod a hajad értékét szervezetnek is. Utóbbi esetben a haj értékesítére kerül és a teljes összeget a nyilatkozatod szerinti szervezet fogja kapni. Fontos, hogy mi nem pénzben adjuk a támogatást, hanem csak tárgyi dolgot kapnak tőlünk a szervezetek, méghozzá olyat, amire tényleg szükségük van. (Pl: téli kennel a kutyáknak, bolha-, és kullancsírtó nyakörv macskáknak, vakvezető pálca látássérülteknek.)
Reméljük, hogy ha szélesebb körben megismerik az emberek az adományoznak ezt a formáját, akkor a későbbiekben még defibrillátorra, kerekesszékre, közösségi óvodára és más nagy értékű adományra is tudunk gyűjteni.
Projektjeinkhez nem csak hajat tudunk befogadni, de közvetlenül is lehet támogatni minket.
Bankszámla számunk: 16200209-17070562 – Magnet Bank

Küldhetek vidékről/ külföldről is hajat?
Igen, minden felajánlást szívesen fogadunk. Adományozáskor ne felejtsd el a nyilatkozatodat is a borítékba tenni, ami letölthető innen: Nyilatkozat

Curly Hajadományozó Alapítvány
1152 Budapest, Galgó utca 4.

Hova tudom küldeni?
Curly Hajadományozó Alapítvány
1152 Budapest, Galgó utca 4.

Adományozás előtt meg tudja valaki nézni a hajam, hogy jó-e parókának? Megfelelő-e a hossza, minősége, mennyisége, színe…
A felajánlott haj nem lehet festett, lehetőleg ne legyen színezett/hennás, és érje el a minimum 30 cm hosszt. Ha ezek a feltételek teljesülnek, akkor jó eséllyel be tudjuk fogadni az adományt. Az Alapítványunk a haj beérkezésétől számított 3 héten belül reagál, hogy a copf befogadható-e. Amennyiben megfelelő-e a hajad, úgy sikeresen befogadtuk, kapsz egy értesítést. Ha esetleg nem használható a haj, úgy emailben értesítünk erről, és amennyiben szeretnéd, a nyilatkozaton megadott címre visszaküldjük. A hajat csak a nyilatkoztató lapon megadott címre tudjuk visszapostázni!

Hogyan kell postára adnom? Van valami eljárás ilyenkor, amit be kell tartanom?
Kérjük, a hajat legalább három befőttes gumival rögzítsd, és csak papírborítékot használj, vagy csomagold be a copfot csomagold be papírba (ne fényes felületűbe!)! Kerüld a szendvicses zacskó, műanyag bélelt boríték és bármilyen nejlon használatát, mert ettől feltöltődik a haj, és rosszabb gumizás esetén akár használhatatlanná válik.
Feladáskor a nyilatkozatodat is tedd bele a borítékba, amit letölthetsz innen: Nyilatkozat

Küldhetek pénzadományt is?
Küldhetsz közvetlenül a bankszámla számunkra:
Bankszámla számunk: 16200209-17070562 – Magnet Bank.
Amennyiben Magnet Bankos ügyfél vagy, akkor a Segítő Bankkártya Programmal is tudsz támogatni, melyről bővebb infót ide kattintva olvashatsz.

Küldhetek a hajon és a pénzen kívül más adományt is?
Nem. Nekünk nem. Maximum a hajadhoz a nyilatkoztató lapot kitöltve, amit innen tudsz letölteni: Nyilatkozat

Kapok értesítést arról, hogy megérkezett a hajam, vagy hogy elkezdték-e már a feldolgozását?
Amikor a haj beérkezik hozzánk, akkor három héten belül mindenképpen elbíráljuk, hogy be tudjuk-e fogadni a hajat, vagy vissza kell-e küldenünk. Amennyiben be tudjuk fogadni, abban az esetben elkezdjük a feldolgozását, majd ezt követően a copfokat színenként csoportosítva gyűjteni kezdjük parókához; valamint a nem parókának szánt hajakat felbecsültetjük. Ezt követően értesítünk, hogy mennyi az értéke a felajánlott hajnak, öt napon belül az összegre kifogással élhetsz. Amennyiben nem érkezik kifogás, az ötödik nap után értékesítjük a hajat, és elkezdünk gyűjteni az általad megjelölt szervezet projektjére.
Tárgyi adomány, vagy paróka átadásakor azok az adományozók emailben minden esetben meghívást kapnak, akik hozzájárultak az adott adomány megvalósulásához. Olyankor, ha te is adományoztál, akkor számítunk megjelenésedre! 🙂

A hajamból készült paróka/támogatás átadásán én is részt vehetek?
Tárgyi adomány, vagy paróka átadásakor azok az adományozók emailben minden esetben meghívást kapnak, akik hozzájárultak az adott adomány megvalósulásához. Számítunk megjelenésedre! 🙂

Mennyi idő fog eltelni az átadásáig?
Ezt nem lehet pontosan előre meghatározni, függ a többi adomány beérkezésétől, mennyiségétől, minőségétől, és a projekt nagyságától, összetettségétől, valamint a parókát választó kívánságától. Akik pl: parókának adják a hajukat, akár hónapokat is várhatnak egy átadásig, mert több hasonló színű, minőségű és méretű copfra van szükség egy fejre való paróka elkészítéséhez. Ezért mindenki türelmére számítunk!

Mi fog történni a hajammal, miután beérkezett hozzátok?
Nyilatkoztál arról, hogy az Alapítványunk milyen formában hasznosítsa a hajad. Amennyiben paróka készítés céljából juttattad el hozzánk, akkor a beérkezést követően elbíráljuk, hogy megfelel-e a hajad parókának. A megfelelő hajakat szín, minőség, hossz szerint csoportosítva gyűjtjük. Egy parókához több copfra is szükség van. Amint összegyűlik a megfelelő minőségű, típusú haj, elkészíthető a paróka. Kiválasztjuk az adományozottat, és elkezdődik a paróka készítés folyamata (próbák, igazítás, méretek felvétele, elkészítés). Utána ünnepélyesen, dokumentált körülmények között átadjuk a parókát, amire az érintett adományozókat meghívjuk.
A parókához nem felhasználható hajak esetén, értékesítés után a befolyt összeget a paróka elkészítésére fordítjuk (paróka készítő munkadíja, eszközök, alapanyagok vásárlása).
A szervezeteknek felajánlott hajaknál a befogadás után megállapításra kerül a haj értéke. Erről értesítjük az adományozót. Amennyiben öt napon belül nem érkezik kifogás, a hajat értékesítjük. Az ellenértéket a nyilatkozaton megjelölt szervezet támogatására fordítjuk.
Utána ünnepélyesen, dokumentált körülmények között átadjuk a szervezetnek az általa kért adományokat, amire az érintett adományozókat meghívjuk.
Abban az esetben, ha olyan haj érkezik hozzánk, amit sem felhasználni, sem értékesíteni nem áll módunkban, úgy emailben értesítést küldünk, és kívánság szerint a nyilatkozaton megadott címre visszaküldjük. A hajat csak a nyilatkoztató lapon megadott címre tudjuk visszapostázni!

Mennyi ideig áll el a haj? A régen levágott hajat is be tudjátok fogadni?

A haj az egyik legtartósabb része az emberi szervezetnek, így a hajakat akár évekig el lehet tárolni megfelelő körülmények között. Fontos, hogy a hidratáltsága megmaradjon, ne száradjon ki a copf. Amennyiben ez adva volt, úgy természetesen be tudunk fogadni akár 100 esztendős hajat is.